
STATE AUDITOR’S OFFICE 

LEAVE INTERPRETATION 97-041 

 

TO: Human Resources Directors 

DATE: October 29, 1996 

SUBJECT: 

Whether an employee should be granted sick leave for the time necessary to provide 

care as the result of a documented medical condition of his/her mother-in-law who 

does not live with the employee. 

 
Question: 

Should an employee be granted sick leave for the time necessary to provide care as the result of a 

documented medical condition of his/her mother-in-law who does not live with the employee?"  

Answer: 

The parent-in-law of an employee who does not reside in the same household as the 

employee is not treated the same as the parent of the employee for purposes of granting 

sick leave. 

According to Texas Government Code, Section 661.202 (d), sick leave with pay may be taken 

when the employee is needed to care for and assist a member of his or her immediate family who 

is actually ill.  For purposes relating to sick leave, immediate family is defined as those 

individuals who reside in the same household as the employee and are related by kinship, 

adoption, or marriage.  (Emphasis added).  

According to Texas Government Code, Section 661.202 (e), an employee's use of sick leave for 

family members not residing in the employee's household is strictly limited to the time 

necessary to provide care and assistance to a spouse, child, or parent of the employee who needs 

such care and assistance as a direct result of a documented medical condition.  (Emphasis 

added).  

Thus, the language in the Texas Government Code allows a state employee to use sick leave to 

care for his or her parent who does not reside in the employee's household, but it prevents a state 

employee from using sick leave to care for a parent-in-law who does not reside in the employee’s 

household.  

_____________________________ 
1
This is an updated version of this State Auditor’s Office Leave Interpretation.  It was updated in 

2011 to primarily reflect statutory changes.  The previous version can be found at 

http://www.hr.sao.state.tx.us/Statutes/LI97-04_old.html  


