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TO: Human Resources Directors 

DATE: August 1, 1998 

SUBJECT: 
Whether an employee may receive paid leave for duty with the National Guard if 

the leave exceeds 15 days. 

 

Question: 

May an employee receive paid leave for duty with the National Guard, as called by the 

Governor, if the leave exceeds 15 days? 

Answer: 

An employee who is in the National Guard and is called to active duty by the Governor is 

entitled to paid emergency leave for the time that the employee is on active duty.  This time is 

not limited and does not count against military leave or annual leave. 

Texas Government Code, Section 661.903, states that a state employee is called to state active 

duty as a member of the state military forces by the Governor because of an emergency is 

entitled to a leave of absence without a deduction in salary in accordance with Section 431.0825. 

Texas Government Code, Section 431.0825, identifies National Guard active duty service as 

emergency leave: 

A state employee called to state active duty as a member of the state military 

forces by the governor is entitled to receive paid emergency leave without loss of 

military leave under Section 431.005 (a) or annual leave. 

Texas Government Code, Section 431.005 (a), states: 

(a) A person who is an employee and who is a member of the state military 

forces, a reserve component of the armed forces, or a member of a state or 

federally authorized Urban Search and Rescue Team is entitled to a paid leave of 
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absence from the person's duties on a day on which the person is engaged in 

authorized training or duty ordered or authorized by proper authority for not more 

than 15 workdays in a federal fiscal year. During a leave of absence, the person 

may not be subjected to loss of time, efficiency rating, personal time, sick leave, 

or vacation time. 

All military leave, other than active duty in the National Guard as called by the Governor, is 

subject to a maximum of 15 days leave per federal fiscal year.  Therefore, a state employee who 

is called by the Governor to state active duty in the National Guard is entitled to unlimited 

emergency leave as long as the employee is on active duty. 

 

 


