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SUBJECT: 

Whether a state employee who is exhausting his or her leave as a result of a 

workers' compensation claim can use the leave hours he or she accrues before he or 

she physically returns to work. 

 
Question: 

Can a state employee who is exhausting his or her leave as a result of a workers' compensation 

claim use the leave hours he or she accrues before he or she physically returns to work? 

Answer: 

State employees who are exhausting their leave as a result of a workers' compensation claim are 

prohibited from using sick and annual leave hours that accrue after the first day of the month in 

which the employees become incapacitated unless they physically return to work. 

According to Texas Government Code, Section 661.202(b), employees on duty on the first day 

of the month may accrue sick leave.  Texas Government Code, Section 661.152(e), allows 

employees on duty the first workday of the month to accrue vacation leave.  Employees therefore 

become eligible for both annual leave and sick leave to accrue on the first day of each month of 

service. 

The annual leave statute provides that "[a]n employee who is on paid leave on the first workday 

of a month may not take vacation leave accruing for that month until the employee has returned 

to duty.”  (Emphasis added). 

The sick leave statute provides that "[a]n employee who is on leave on the first day of a month 

may not use the sick leave that the employee accrues for that month until after the employee 

returns to duty.”  (Emphasis added). 

In rare instances, employees could return to duty, only to find the return medically premature.  

Theoretically, these employees, having satisfied the "return to duty" requirements of Texas 

Government Code, Sections 661.152(j) and 661.202(k), might then be able to use sick leave and 

annual leave that had accrued since the first day of the month upon their return, albeit 

temporarily, to duty. 
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 This is an updated version of this State Auditor’s Office Leave Interpretation.  It was updated in 

2011 to primarily reflect statutory changes.  The previous version can be found at 

http://www.hr.sao.state.tx.us/Statutes/LI01-02_old.html  


