
STATE AUDITOR’S OFFICE 

LEAVE INTERPRETATION 97-071 

 

TO: Human Resources Directors 

DATE: February 27, 1997 

SUBJECT: 
Whether retired state employees who return to state employment are eligible for 

leave accruals. 

 

Question: 

Is a retired state employee who returns to state employment eligible for leave accruals?  

Answer: 

A retired state employee who returns to state employment does accrue vacation and sick 

leave. 

Texas Government Code, Section 661.151 (l), states that an employee returning to state 

employment who retired from state employment on or after June 1, 2005, and who receives a 

state retirement annuity accrues vacation leave based only on the employee’s length of service 

earned after the employee’s retirement date.  The employee’s length of service earned before the 

retirement date is not taken into account in determining the accrual rate. 

According to Texas Government Code, Section 661.202 (c), a full-time employee, including a 

return-to-work retiree, accrues sick leave at the rate of eight hours for each month of state 

employment.  A part-time employee accrues sick leave on a proportionate basis. 

______________________________________ 

1
This is an updated version of this State Auditor’s Office Leave Interpretation.  It was updated in 

2011 to primarily reflect statutory changes.  The previous version can be found at 

http://www.hr.sao.state.tx.us/Statutes/LI97-07_old.html  

  


